Adfino Adfino Adfino Adfino Adfino

EU-Hof: auto dubbel belasten mag

Wie zowel in Nederland als in België een huis bezit of huurt, kan dubbel belast worden voor autorijden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald.   Het hof oordeelde over een klacht van een Belgische vrouw die in Nederland een woning bezit en in België een appartement huurt. Ze gebruikt in beide landen een auto die in België is geregistreerd.

De Nederlandse fiscus eist dat zij 17.315 euro aan belasting van personenauto's en motorrijwielen (BPM) betaalt, hoewel zij in België al een soortgelijke heffing voor haar auto heeft betaald: een 'belasting op inverkeerstelling' van 4957 euro.

Het EU-Hof geeft Nederland gelijk en stelt dat EU-lidstaten in dit geval geen maatregelen hoeven te nemen om dubbele belasting te vermijden. Dat komt omdat de belastingbevoegdheid van lidstaten op dit vlak niet is geharmoniseerd. Volgens de rechters in Luxemburg is de Nederlandse BPM-heffing geen beperking op de vrijheid van vestiging als het gaat om een een auto die in een andere lidstaat is geregistreerd en in beide lidstaten daadwerkelijk en duurzaam wordt gebruikt. 

 

Naschrift: een duidelijk voorbeeld hoe krom (het) recht kan zijn...........in één EU.
 
(Bron: ANP 21-11-2013 - overgenomen uit Accountancy Nieuws 22-11-2013)